Uniper Waterkrachtcentrale met kabeltrein.

Bij u komt de stroom nog uit het stopkontakt? Wij laten u zien waar de stroom werkelijk vandaan komt. Ga een kijkje nemen in ons moderne infomatie centrum. Rondleidingen zijn in verband met de omvangrijke ver- en nieuwbouwwerkzaamheden die nu uitgevoerd worden tot 2010 alleen op afspraak mogelijk.

Naar boven: Overwin met de kabeltrein moeiteloos de 300 meter hoogte naar het waterbekken op de “Petersskopf” en het nationale park Kellerwald-Edersee. Geniet dan van het heerlijke uitzicht op het Waldecker Land. Ook met de fiets mogelijk.
Kabelbaan in bedrijf van Goede vrijdag t/m Oktober. Van dinsdag /m zondag.Bergop elk uur van 11 tot 17.00 uur, naar het dal elk uur van 11.15 tot 17.15 uur.

Uniper Kraftwerke GmbH
Kraftwerkstraße 10
34549 Edertal-Hemfurth
Tel: 05623-948-390

De waterkrachtcentrales Waldeck I en II.

Op twee bij het “Kellerwald” behorende bergen, die in het nationale park Kellerwald-Edersee dicht bij elkaar liggen en voor een deel sterk bebost zijn, werden twee waterbekken (hoog gelegen opslagbekken) westelijk van dan wel boven het Affolderner meer, dat slechts 2,5 k.m. onder de Edertalsperre tussen Hemfurth en Affoldern aan de Eder ligt, aangelegd.

Ze werden gebouwd, om met behulp van steil verval via persleidingen en turbines bij elkaar geteld tot 580 mw stroom te produceren. Dit gebeurt in Waldeck I en II, twee verschillende waterkrachtcentrales, die als zogenaamde piekbelastingcentrales fungeren. Daarvoor wordt water bij Hemfurt uit de Eder, die bij dit dorp in het Affoldernermeer overgaat, door pijpen in het bovenbekken gepompt, om bij piekbelasting door grote valpijpen weer naar beneden te storten, zodat het in de veel lager gelegen turbines stroom kan opwekken. Dit is een van de redenen, waarom de waterstand in het Afooldermeer duidelijk verschillend is.
De hiervoor benodigde turbinehal werd van 1969 tot 1974 in een kunstmatige aangelegde grot in de berg gebouwd. Daarom spreekt men hier van een grottencentrale. De grot is ongeveer 100 meter lang, 54 meer hoog en 33 meter breed.

Beide centrales Waldeck I en II gebruiken het Affolderner meer, dat ook als waterstandsregelbekken dient, als opvangbekken. In de stuwdam van het meer werd aanvullend een waterkrachtcentrale gebouwd.

De kosten van verbouwing en nieuwbouw van de centrales bedroegen destijds  100 mio euro. Daarom zijn bezichtigingen maar beperkt mogelijk.